De hybride organisatie

Weer een interessante naam voor een organisatie vorm? De hybride organisatie heb ik niet zelf verzonnen, maar de oprichtster van een van onze klanten Avani.

In Europa hebben veel  bedrijven een foundation opgericht om naast de normale business een deel van de winst te besteden aan een goed doel. Soms is dat gerelateerd aan de eigen business maar dat is niet noodzakelijk. Een mooie vorm om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. In India komt dezelfde combinatie voor, een Private Limited met daarnaast een Foundation maar is de rol en noodzaak van de Foundation soms volledig anders.

De sociale ondernemers met wie Women on Wings werkt hebben allemaal als uitgangspunt werkgelegenheid voor vrouwen op het platteland van India.  Echter om deze vrouwen  op te leiden zodat ze klaar zijn om te werken, vraagt een behoorlijke investering in tijd en geld.

Ga even mee terug naar Nederland. Een gemiddelde werknemer is een flink aantal jaren naar school geweest en kan dus lezen en schrijven.  Heeft tijdens zijn jeugd en puberteit vaak een bijbaan gehad en is dus ook gewend geraakt aan zaken als op tijd komen,  je werk afleveren zoals afgesproken en samen werken met collega’s. Dit klinkt als een open deur nietwaar. Maar stel je nu eens voor dat je niet naar school bent geweest of zo beperkt, dat lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is.  Een bijbaan of überhaupt werk er niet is en je dus ook nooit een voorbeeld hebt gehad, wat er dan van je verwacht wordt. Kortom om deze vrouwen op het platteland in India te begeleiden naar werk, dat heeft tijd nodig. Een traject waar wij vanaf ons 4e tot pak weg ons 20 levensjaar mee bezig zijn,  moet dus in kortere tijd gerealiseerd worden.  Ga ik terug naar het Indiase bedrijf, dan is de rol en de taak van de Foundation horende bij de Private Limited niet zo zeer geld aan andere goede doelen te geven. Deze bedrijven nemen de verantwoordelijkheid  de vrouwen die ze graag aan werk en inkomen willen helpen zodanig te begeleiden dat ze ook daadwerkelijk klaar zijn om te werken. De hybride organisatie dus.  Dit type Foundation heeft dus  schenkingen nodig van derden om deze begeleiding mogelijk te maken. Als de investering in deze vorm van scholing verwerkt  moet worden in de kostprijs van een product,  zijn ze namelijk al failliet voordat ze begonnen zijn.

De hybride organisatie als ultieme sociale onderneming. Ik kan er alleen maar veel respect voor hebben!

 

 

 

 

 

Top