Vijf wetten van internationaal zakendoen

Nederland is volgens het World Economic Forum (WEF) gedaald op de internationale ranglijst van nationale concurrentiekracht. Het afglijden van Nederland is o.a.  te danken aan  gebrek aan kapitaal voor innovatie. Het WEF prijst aan de andere kant de innovatieve kracht van Nederlandse bedrijven. Daar ligt wat ons betreft ook de sleutel tot het weer versterken van de economie, niet alleen hier maar ook elders op de wereld. Op basis van onze recente ervaringen in India en Zuid Afrika formuleren wij  5 wetten voor internationaal zaken doen waarmee we onze concurrentiekracht kunnen versterken.

1.    De Wet van goed Kijken en Luisteren.
Tijdens de recente handelsmissie naar India bleek de meest succesvolle deal (een contract van 10 miljoen euro) gesloten te zijn door een bedrijf dat zich allereerst goed heeft verdiept in het land zelf. Schouten Food produceert vegetarische eiwitrijke vleesvervangers. Een interessant product voor een land waar vegetarisch eten de norm is en op menukaarten de non-veg  buitengewone categorie is. De markt is eindeloos met een inwoneraantal van 1.250 miljoen mensen.

2.    De Wet van Lokale Partnerships
In Zuid Afrika, India en veel andere opkomende landen zijn lokale partnerships een voorwaarde voor succesvol zaken doen. Schouten Food was bij de missie naar India een van de weinige bedrijven waar ook de lokale partner deelnam aan het programma. In Zuid Afrika maken ondernemers die samen werken met lokale partners veel meer kans op business en vergunningen dan partijen die louter hun eigen belang voorop stellen. Groente- en fruitgroothandel Eosta snapt dit en is mede daardoor in dit soort landen een gewaardeerde zakenpartner.  De brug slaan tussen culturen, tussen andere manieren van zakendoen en met nieuwe markten is veel eenvoudiger als je lokale partners hierin een volwaardige rol geeft. Vanaf het begin. Omdat zij dat willen en omdat je daar zelf veel wijzer van wordt.

3.    De Wet van Vrouwen als Economische Waarde
Als je investeert in een vrouw, investeer je in een hele familie. Immers, vrouwen investeren hun geld in de volgende generatie door kinderen beter onderwijs te bieden. In India leven op het platteland 700 tot 800 miljoen mensen van minder dan 2 dollar per dag. India heeft meer dan 3 miljoen Self Help Groups van vrouwen; een groep bestaat uit 10-20 vrouwen die een microkrediet hebben en daarmee samen activiteiten ondernemen. Nederland kan een belangrijke rol spelen in het versterken van ‘The Missing Middle’: MKB bedrijven van een zekere omvang waarin vrouwen en mannen een volwaardige rol spelen.

4.    De Wet van Minder is Meer
Opkomende markten zijn extreem goed in het adagium ‘minder is meer’. Moeilijke omstandigheden zijn een voedingsbodem voor veerkracht: beperkingen in infrastructuur, geld, etc. leiden tot een enorme drive, doorzettingsvermogen en een sterke wil. Voor Nederlanders is samenwerken een tweede natuur maar in nieuwe markten vaak ook  een les in geduld en uithoudingsvermogen. Hiermee ga je weer ‘back to basic’. Zo ontstaat een nieuwe economie waar ruilen en delen gewaardeerd worden en waar sociale en milieumeerwaarde grote betekenis hebben.

5.    De Wet van de Gedeelde Waarde
De eerste 4 wetten zijn onderdeel van de Wet van de Gedeelde Waarde. Ontwikkelingssamenwerking is een term uit het verleden. De naam van het ministerie van Lilianne Ploumen heet in een volgend kabinet: Samen Internationaal Zakendoen. Het gaat om samen vernieuwen, om meervoudige waardecreatie, zowel hier als daar. Innovatieve  ondernemers, klein of groot, nemen het aspect van mens en milieu als vanzelfsprekend mee.

 

Willem Lageweg, voorzitter bestuur Women on Wings en in het dagelijkse leven directeur MVO Nederland
Maria van der Heijden

Top