Three Cars and A Cathedral

Nandini Bedi, trainer in interculturele verschillen, vertelde op onze 6e verjaardag over Jugaad Innovatie aan de hand van ‘Three Cars and A Cathedral’. Een prachtig verhaal over dromen en ambities in India en Europa.

Improviseren
Het autoverhaal vertelde ze aan de hand van drie auto’s: de Ambassador, de zelfgemaakte truck van het platteland en de TATA Nano. Kort samengevat komen de regels neer op de creativiteit van Indiers door met minder meer te doen, door in moeilijke omstandigheden creatief te zijn en door je voortdurend aan te passen aan de wensen van de klant en interactief producten en diensten te ontwikkelen.

Missed Call
De zogenaamde missed call noemde zij als fenomeen in de Indiase samenleving. Mensen geven elkaar een missed call met boodschappen als: ik sta gereed, je kunt me ophalen (voor taxichauffeurs), ik ben goed thuis gekomen (bericht aan je familielid). Voordeel van een missed call: een duidelijke boodschap en geen kosten, voor niemand. Creatief ondernemen. Jugaad Innovatie.

Jugaad
Jugaad is het Hindi woord voor improvisatie, uit weinig middelen toch iets maken. Het is de kunst om flexibel om te gaan met moeilijke, veranderende omstandigheden en slim op die veranderingen in te springen. Nandini gaf nog een voorbeeld van het drukke verkeer in Mumbai, waar ze jaren lang mee te maken had. Ze ging niet in een auto zitten, maar kocht een fiets en slingerde zich tussen de rijen auto’s door en tilde haar fiets regelmatig over auto’s heen om zo snel mogelijk van A naar B te komen.

Volg je hart
De laatste foto van Nandini was de kathedraal van Reims. Zij stelde het publiek de vraag: hoe is de kathedraal gemaakt? Wat was de droom van de makers? Waarmee ze maar wilde zeggen dat we ook in Europa Jugaad Innovatie kennen. Volg je droom en je hart en je bent tot de meest creatieve en bijzondere dingen in staat.

Dank, Nandini, voor je prachtige verhaal!

Top