‘Ik kan nu lezen en schrijven, en ik voel me heel speciaal’

Als expert van Women on Wings krijg ik de kans om daadwerkelijk van de vrouwen op het Indiase platteland te horen wat een baan voor hen betekent. Ik werk nu drie jaar samen met Jaipur Rugs. Tijdens mijn werkbezoeken aan Jaipur staat er meestal ook een veldbezoek op het programma. Naast nuttig is het voor mij persoonlijk ook een cadeautje. Ik kan met de vrouwen praten en ze vertellen met trots over hun gezin en hun werk.

Zo sprak ik de 32 jarige Maya Devi. Maya is nooit naar school geweest. In haar familie ging niemand naar school. Iedereen moest bijdragen aan het runnen van het huishouden. Maya is op 17 jarige leeftijd getrouwd en kreeg al snel drie kinderen. Haar man is een kleermaker zonder vast inkomen, en hij had moeite om zijn gezin te onderhouden. Om bij te dragen aan het gezinsinkomen werd Maya tapijtweefster bij Jaipur Rugs. En dat is het keerpunt geweest voor haar zelf en het hele gezin!

Door haar werk bij Jaipur Rugs kreeg de familie een vast inkomen. De economische omstandigheden van het gezin zijn enorm verbeterd en dat bracht een totale verandering met zich mee. In Maya’s woorden: “Tapijt weven is mijn anker en voor mijn familie betekent het geluk en plezier. Ik ben moeder van drie kinderen, het is een verantwoordelijkheid maar ook een uitdaging om én te werken én goed voor mijn kinderen te zorgen”.

Enige tijd geleden heeft ze zich aangemeld voor het Alternative Education Program (AEP), een lesprogramma aangeboden door Jaipur Rugs Foundation, dat tot doel heeft vrouwen en meisjes te ontwikkelen en ze te leren lezen en schrijven. En dat heeft haar leven echt een boost gegeven.

Aanvankelijk had Maya moeite om het lesprogramma te combineren met het huishouden en haar werk. Maar ze vertelde me: “Gaandeweg realiseerde ik me hoe belangrijk onderwijs is, voor mij en voor mijn hele familie. Mijn nieuwsgierigheid groeide tijdens de lessen en ik leerde steeds beter met mijn tijd om te gaan. Mijn droom om ooit naar school te gaan was diep verstopt, maar is nu echt werkelijkheid geworden!”

Maya kan nu lezen en schrijven en ze heeft basis rekenvaardigheden geleerd om haar financiën te kunnen beheren. Ze helpt haar kleine kinderen met hun huiswerk en ze heeft een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze voelt zich zelfverzekerder en heeft het gevoel dat ze nu meer gerespecteerd wordt door haar familie. “En daarom voel ik mij speciaal”, aldus Maya.

Ik ben iedere keer weer diep onder de indruk van de vrouwen die ik mag ontmoeten tijdens een veldbezoek. Zo sterk en krachtig en vooral allemaal trots op hun nieuwe leven. Voor ons zo vanzelfsprekend om te kunnen lezen en schrijven en een baan te hebben. Ik ga als Women on Wings expert naar India om mijn kennis met de Indiase bedrijven te delen, maar ik krijg er zelf ook zo ontzettend veel voor terug.

Nicolette Biessels

Top