Verschil in cultuur en dan?

Iedereen begrijpt dat er een cultuurverschil is tussen Indiërs en Nederlanders, tot zo ver niks nieuws.  En we begrijpen ook dat je daar rekening mee moet houden wil je effectief en succesvol zaken kunnen doen, ook niet nieuw. Maar dan de praktijk…..

Blijven leren

Onlangs had ik een plezierig gesprek met Bob Hoekstra, voormalig CEO van de Philips Innovation Campus in Bangalore, India. Hij heeft op veel plaatsen in Azië gewerkt en jaren in India gewoond. Dat leverde boeiende anekdotes op. Bob bood aan om zijn ervaring in te zetten voor onze experts die regelmatig in India aan het werk zijn en dus af en toe vragen hebben over het cultuurverschil. Enthousiast gaf ik aan dat we graag blijven leren op dit vlak. Hoe meer inzichten we kunnen krijgen om de Indiase cultuur beter te begrijpen, hoe beter.

Waarop hij  de voor mij verrassende opmerking maakte: ´Ik kan het jullie niet beter laten begrijpen, ik kan jullie wel helpen het oordeel zo lang mogelijk uit te stellen´.

En daar loop ik nu al dagen over na te denken. Alles willen begrijpen, is niet altijd de oplossing. Accepteren dat je elkaar niet gaat begrijpen, wel een eerste stap. De volgende uitdaging: in verwondering en nieuwsgierigheid naar het verschil willen kijken.

Ik heb hier nog de rest van mijn leven voor nodig, maar het is de moeite van het oefenen waard!

Top