Dromen komen uit met opleiding

“Het is gewoon een droom” aldus Rampyari Devi over haar opleiding bij Jaipur Rugs. Dit is wat de 37 jarige Rampyari Devi me vertelde toen ik haar ontmoette tijdens één van mijn werkbezoeken aan Jaipur Rugs.

Rampyari herinnert zich dat ze maar een jaar naar school is geweest toen ze klein was. Haar moeder haalde haar van school omdat ze haar thuis nodig had in het huishouden. Ze is op haar 18e getrouwd en op haar 19e werd ze moeder. Haar man werkt als losse arbeider op het land, maar omdat dit niet voldoende inkomen oplevert om het gezin te onderhouden, is Rampyari gaan werken bij Jaipur Rugs. Ze willen graag hun kinderen geven wat ze nodig hebben, zoals een goede opleiding.

Rampyari Devi: “Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen studeren. Jaipur Rugs heeft dat mogelijk gemaakt door het Alternative Education Program (AEP)”.  Dit programma geeft basis educatie aan vrouwen en meisjes, werkzaam bij Jaipur Rugs, die ongeletterd zijn en door omstandigheden niet naar school kunnen gaan. “Eerst was ik ongeduldig maar langzamerhand heb ik geleerd dat deze opleiding goed voor me is en nu gaat het goed. Ik kan nu lezen, schrijven en een beetje rekenen. En mijn handtekening schrijven in plaats van een print van mijn duim. Ik vind het fijn om te leren. Mijn kinderen helpen mij en ze zijn trots op me”.

Rampyari Devi is één van de 40.000 vrouwen die voor Jaipur Rugs werken. Tijdens fieldvisits heb ik meerdere van deze sterke en trotse vrouwen mogen ontmoeten en spreken. Ze verdienen het om gehoord en gezien te worden, dus ik blog af en toe over één van hen. Als voorbeeld voor al die vrouwen op het Indiase platteland die nog geen werk hebben. En daar doen we het allemaal voor bij Women on Wings: werkgelegenheid creëren voor deze vrouwen die met een baan hun leven en dat van hun gezin dus écht zien veranderen. Ik ben blij dat ik daar als expert bij Women on Wings een onderdeel van mag zijn.

Top