“It’s the economy stupid” ook voor een sociale onderneming

Jaipur Rugs is een sociale onderneming die tot nu toe al 40.000 kansarme plattelands vrouwen aan een opleiding en lokaal werk heeft geholpen. Daarmee kunnen deze vrouwen eigen inkomen verwerven waarmee hun bestaan verbetert en voor hun kinderen uitzicht en realistische hoop ontstaat op een nog betere toekomst. Die blijdschap en aspiratie hebben Ronald en ik weer face to face mogen aanschouwen bij het veldbezoek in de droge achterlanden van Rajasthan.

Jaipur Rugs heeft de afgelopen jaren al meerdere onderscheidingen mogen ontvangen voor hun sociale business model. Maar dat betekent niet dat de sociale ambities er minder op zijn geworden! Voor 2020 wil deze sociale onderneming een positief verschil kunnen maken voor 100.000 vrouwen. En Women on Wings mag deze onderneming ondersteunen en adviseren.

Ronald en ik hebben de afgelopen week de groeistrategie besproken en in meerdere interactieve workshops, business cases en projectplannen opgezet voor de verschillende initiatieven die Jaipur Rugs voor ogen heeft om te groeien in sociale en economische opbrengsten. Dergelijke groeiplannen moeten gefinancierd worden en dat vraagt ofwel om een hele schappelijke, geduldige bankier of je zult slimmer moeten opereren. En Sinterklaas of de Kerstman blijven echt uit de buurt van Jaipur met 46 graden Celsius. Maar Ronald en Mark van Women on Wings gelukkig niet.

Onze efforts zijn erop gericht geweest om de juiste prioriteiten te stellen bij de executie van de groeistrategie. Eerst die initiatieven die relatief weinig vooraf financiering vergen en tevens zo snel mogelijk en veel mogelijk “cash” opleveren om op die manier weer geld te hebben om opnieuw te investeren in de groei van de sociale opbrengsten!

Jaipur Rugs gaat nu zelf eerst hard aan de slag met de resultaten van deze week, maar we hebben afgesproken ze op afstand daar waar nodig te ondersteunen met de verschillende initiatieven zoals: operationele efficiencies, grassroot branding, return to sender, grassroot leadership en de verschillende sociale programma’s. En natuurlijk zullen we er weer zijn in oktober maar dan weer samen met Nicolette.

Jaipur, 31 mei 2013
Mark Roerdinkholder

Top