Van Johrat tot Tilonia: grote lokale verschillen

Maharashtra, Assam, Gujarat en Rajastan. Gebieden waar NGO’s en ondernemers op hun eigen manier bezig zijn met het toegankelijk maken van maandverband voor meisjes en vrouwen. Wij zijn op zoek naar organisaties die potentie hebben voor een duurzame business in maandverband. De verschillen zijn groot.

De verkoop hapert
In Johrat (Assam) heeft Nelson, ondernemer van The Eco Hub, een set machines gekocht om maandverband te maken. In de unit werken 8 vrouwen in de productie, maar de verkoop hapert. Assam is zijn geboortegrond, hij heeft gestudeerd en gewerkt in Bangalore en is sinds een jaartje terug bij zijn familie. In de steden ligt het concurrerende product van de grote merken al in de schappen voor een lagere prijs en een betere kwaliteit. Hij maakt verlies en niet een beetje ook. Hoe nu verder? Ons advies: verbind je met de regionale NGO’s en de Self Help Groups (SHG’s) om de vrouwen en meisjes in de dorpen te bereiken. Daar ligt nog een markt braak (slechts 12% van de vrouwen in de dorpen in India heeft toegang tot maandverband).

Grote opdracht
Sombodhi, ondernemer in Delhi, heeft zojuist een contract gesloten met de overheid van Gujarat voor het leveren van 600 sets machines voor het platteland. Een mooie opdracht, maar ook een forse uitdaging om dit voor elkaar te krijgen met financiering, de organisatie, het management en de lokale implementatie. Hij vraagt ons om te adviseren in dit traject met 10.000 nieuwe banen voor vrouwen. Ook wil hij samenwerken met SSP en SURE in Maharashtra, zie het verhaal over hen in de blog van 25 mei jl.

Holistische aanpak
We zijn nu in Tilonia in Rajasthan. Tilonia is de plek waar Bunker Roy gestart is met Barefoot College, de universiteit van de armen, inmiddels een wereldberoemd verhaal. In Tilonia zijn 2 productie-units waar 6 vrouwen werken. Iedere vrouw maakt dagelijks 100 maandverbandjes. De 600 pads worden gedistribueerd via de 166 scholen, 84 creches en de 68 Self Help Groups, een prachtig distributienetwerk. Daarmee eindigen we onze week in de community die het voorbeeld is voor alle ondernemers op het platteland van India: een holistische aanpak waarin Sanitary Pads een onderdeel is van een geïntegreerde manier van werken in de dorpen.

Top