Geen berg te hoog voor Avani in de Himalaya

 

Gisteren na een lange reis met onze consultant Deepika en expert Rosalie per trein (6 uur) en auto (7 uur) aangekomen in Tripuradevi in de staat Uttrakhand aan de voet van de Himalaya. Vanochtend was het een adembenemend uitzicht op de bergen en dat was al vroeg,  want het leven op de campus van Avani begint om 5.30 uur.

Avani is 15 jaar geleden gestart door Rashmi en Rajnish om werkgelegenheid te creeren en de levensomstandigheden van de mensen in de ruim 100 dorpen van dit gebied  te verbeteren. Dit heeft zich stap voor stap ontwikkeld tot een community waar gesponnen, geweven, gebreid, genaaid, zonne-energie wordt gewonnen, electriciteit wordt opgewekt door het verbranden van pijnboomnaalden, eigen groenten verbouwd worden en natuurlijke kleurstoffen worden ontwikkeld  voor cosmetica en garens. Alles wordt gerecycled, met soapnut wordt gewassen en schoongemaakt, en een groot deel van de medewerkers woont op de campus. Kortom alle kenmerken van een NGO die 100% eco vriendelijk opereert. Maar een NGO met groeiambitie en het inzicht dat dingen dus ook anders moeten, zonder de uitgangspunten geweld aan te doen.  

Vandaag hebben we de eerste kennismaking gehad, de campus uitgebreid bekeken, alle verschillende processen gezien en de quick scan van het bedrijf gemaakt. Veel mogelijkheden, maar de uitdaging zal hier zijn om de juiste prioriteiten vast te stellen en er voor te waken dat er niet teveel ineens word opgepakt, en…. is het management klaar en sterk genoeg voor de volgende stap. Veel kansen voor nieuwe banen voor vrouwen in dit arme gebied, maar ook bedreigingen. Morgen gaan we ze allemaal verder uitdiepen. Er is hier een open sfeer en een gezonde realiteitszin. Dus gaan we zeker tot een mooi en verantwoorde groeistrategie komen die een bijdrage gaat leveren aan onze doelstelling van 1 miljoen nieuwe banen. Dat het in zo’n prachtige omgeving is, is een kadootje.

Top