Women on Wings pitcht in Groene Theater NRC

Dinsdagavond 23 april was de 3e editie van NRC Groene Theater in de Stadsschouwburg van Amsterdam (www.ssba.nl/nrc). Onderdeel van de avond was de Groene Ondernemerspitch, waar Maria van der Heijden de aanpak van Women on Wings presenteerde. Met vijf mede-experts van Women on Wings (Karen, Ellen, Ingrid, Irma en ik) moedigden we Maria vanaf het eerste balkon aan.

Prijs net niet gewonnen
Uit de 61 ingezonden initiatieven van sociale en duurzame ondernemingen, waren vier ondernemers geselecteerd voor de pitch in de schouwburg. De jury stond onder leiding van professor Jan Jonker van de Radboud Universiteit, hij doet momenteel onderzoek naar  nieuwe business modellen. Uiteindelijk heeft FLOOW2 (www.floow2com) de prijs (hele pagina in NRC Handelsblad) gewonnen. Uit betrouwbare bron hebben we wel vernomen we dat het een close call met ons was ;-)

Jan Terlouw over de zon
Titel van de bijeenkomst was ‘Samen sneller verduurzamen, hoe moeilijk kan het zijn’. Als je het geweldige verhaal van Jan Terlouw hoorde, zou het makkelijk moeten zijn. We hebben ongelimiteerde energie beschikbaar met de zon, maar wat doen we: oude en dure energie uit de aarde halen. Als we twintig jaar geleden begonnen waren met echt investeren in zonne-energie, dan waren we nu al uit de kosten geweest. De hoeveelheid energie die de zon ons geeft staat gelijk aan tien miljoen vaten per mens per seconde. Terlouw legde daarna ook nog eens helder uit welke bijdrage wij als burgers kunnen leveren om sneller te verduurzamen. Doen dus!

Laat je auto staan
Ander mooi voorbeeld van verduurzamen is het initiatief van het Low Car Diet. Een aantal CEO’s liet tien dagen hun eigen auto staan en reisden met de trein, OV-fiets of deel-auto. Dat viel niet altijd mee, aldus de twee CEO’s van Desso en NUON, maar het had wel effect op de rest van het bedrijf. “Als je de baas bent, luisteren ze niet naar wat je zegt, maar kijken ze wél naar wat je doet”, aldus Huib Morelisse van NUON.

Geïnspireerd door de avond pakte ik de volgende ochtend voor het eerst de trein en OV-fiets naar ons kantoor in Austerlitz. Dat leverde me een prachtige rit door het bos op!

NB: Foto Maria van der Heijden door Maurice Boyer

Jacqueline Duerinck

Top