Willen we elke dag eerlijke handel?

Rare vraag, natuurlijk willen we dat. Goed voor iedereen in de keten, een gerust geweten en een betere wereld. Klinkt simpel!  Echter iets vinden en de consequenties  accepteren is wat anders.

De ondernemer
Een van onze ondernemers in het Zuiden van India heeft zijn order portefeuille goed gevuld met opdrachten van een retail keten.  Producten waarvoor grondstoffen ingekocht moeten worden om de producten te maken. Levering van die grondstoffen  neemt een aantal maanden in beslag.  De inkoop van die grondstoffen worden direct betaald bij levering, daar zijn kleine partijen (vrouwen op het platteland) bij betrokken die niet  maanden op hun geld kunnen wachten.  Echter in alle fases, van bestelling materiaal, productie door de vrouwen en levering aan de retailer  is de ondernemer inmiddels ‘financier  van zijn eigen business. Er moet een periode van  4 tot soms 6 maanden overbrugd worden.  Een periode die te lang is voor deze middelgrote ondernemer.

En je eigen keuze…
Het makkelijkst is natuurlijk om te denken, dan moet de retailer het voorfinancieren vermoedelijk het kapitaalkrachtigst in de keten.  Waarbij de volgende vraag is, hoeveel meer zou ik zelf willen betalen voor een product in Nederland of India om dit mogelijk te maken. Een lastig dilemma. Voor mezelf kan ik alleen maar bedenken. Minder consumeren maar een eerlijkere (dus hogere) prijs betalen, zodat daadwerkelijk de hele keten fatsoenlijk betaald krijgt.

Kans voor sociale kredietverleners
Als Women on Wings maken we bedrijven stabieler en adviseren wij ze bij de groei, keerzijde van het succes is de gevulde orderportefeuille en het werkkapitaal.Een kans voor kredietverleners die een grotere sociale impact nastreven.

Top