India: land van festivals en ondernemers

In Assam waar ik ben bij onze klant Fabric Plus wordt alles voorbereid voor het Bihu festival. Hebben we net Holi gehad, het festival van de kleuren dat symbool staat voor het begin van de nieuwe zomer, dan hebben we hier 14 april het Assamese nieuwjaar. 3 Dagen feest, waarbij er ook kadootjes gegeven worden aan elkaar. Op kantoor staan dozen met sari’s klaar voor de vrouwelijke medewerkers en T-shirts voor de mannen. De 13e gaan we naar de fabriek om de kadootjes uit te delen. Leuk om dat ook eens mee te maken. Omdat het festival er aan komt en er veel kleding gekocht en gegeven wordt, is er een beurs waar alleen maar zijde producten (Silk Mark) verkocht worden door ondernemers uit Assam. Natuurlijk heeft Fabric Plus daar ook stand.

Zonder Fabric Plus zou deze beurs er nooit geweest zijn. Zij zijn als eerste in 2005 gestart met het ontwikkelen van zijde in Assam tot garens en stoffen. Naast hun eigen ontwikkeling tot het bedrijf dat er nu staat, met een sociale impact van ruim 15.000 banen in Assam, staan er op de beurs een 8 tal ondernemers die gewerkt hebben bij Fabric Plus en op een zeker moment hun eigen bedrijf in de zijdehandel zijn begonnen. Deze ondernemers, veelal wevers of oud fabrieksmedewerkers, hebben ook weer een stuk of 10 mensen in dienst. Fabric Plus is dus ook een kweekvijver voor nieuwe jonge ondernemers en wie weet groeit één van deze ondernemers ook weer uit tot een groot bedrijf. Een mooi neveneffect naast hun directe bijdrage aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de families in Assam door vrouwen de kans op een baan te geven.

Top