De moesson en de Indiase economie

In Nederland regent het met grote regelmaat en natuurlijk, ook bij ons is het ene seizoen het andere niet voor de boeren. Echter in India is de impact groot en het  (op tijd) arriveren van de moesson een headline in de krant zoals ook op 28 april in de Hindustan Times. De verwachting is dat de moesson dit jaar op 1 juni arriveert in het zuiden van India en dan binnen 14 dagen verspreid is over de helft van het land. Goed nieuws.

800 Miljoen mensen op het platteland
De landbouw waar alle  800 miljoen bewoners van het platteland direct of indirect bij betrokken zijn is kwetsbaar en geavanceerde irrigatie systemen slechts zeer beperkt aanwezig.  Voldoende regen betekent dat India voedsel beschikbaar heeft voor de hele bevolking en misschien zelfs kan exporteren. Te weinig regen betekent dat er voedsel geïmporteerd moet worden, hogere prijzen  en minder economische groei. In 2009 een extreem droog jaar, resulteerde dat zelfs in 30% hogere prijzen voor bijvoorbeeld suiker. Een aanslag op het huishoudboekje aangezien de suiker inname per inwoner relatief hoog is. De gemiddelde kosten voor voeding per huishouden waren dat jaar 7% hoger. Een pittige stijging.

India juli 2011 001

Werk voor vrouwen
Een goede moesson resulteert dus in een hoger inkomen voor de boeren en dat resulteert in meer  bestedingen en een positieve impuls voor de economie.

Dat is ook goed voor de werkgelegenheid voor vrouwen op het platteland. Veel producten (zijde teelt, bamboe verwerken) die thuis of dichtbij huis gemaakt worden door  vrouwen, vinden hun afzet lokaal en in de steden. Een goed economisch klimaat maakt de afzet makkelijker wordt en daarmee het inkomen voor de vrouwen groter.

Top