Booming Zakendoen in India

Een mobiele studio van BNR in Mumbai, India.  Diana Matroos interviewde vandaag Nederlandse ondernemers over zakendoen in India. Over de economische groei van 5% in een land met 1.200 miljoen mensen waar de gemiddelde leeftijd 25 jaar is.

Booming dienstensector
75% van de mensen werkt in de landbouw (lees: op het platteland).  Daarentegen wordt 75% van het geld verdiend in de dienstensector.  Deze enorme tegenstelling maakt India ‘booming’ in de steden en minder booming op het platteland. 40% van het voedsel gaat verloren in de keten door een slechte infrastructuur.

Toegevoegde waarde leveren
Cruciaal voor het zaken doen in India is meerwaarde bieden. Je moet altijd goed kijken wat er lokaal nog niet is. Laat zien wat je goed kan en wat ze in India nog niet zo goed kunnen. Een voorbeeld: in India is voldoende water, maar met 85% van het regenwater gebeurt niets. Er zijn onvoldoende of slechte opvangsystemen. Ook 6.000 km kustlijn biedt kansen voor Nederlandse ‘water’ondernemers.

Tips en trics
Wat moet je vooral niet doen? Denken dat je snapt hoe India werkt. Belangrijk is om erg open te staan, goed te luisteren, richting te kiezen en aan te passen als dat nodig is. Een van de basislessen is heel geduldig zijn. ‘Als ik denk dat we een deal hebben, dan blijkt dit vaak niet zo te zijn.’ Indiers zijn bijzonder direct. Straight forward. Dat past bij de Nederlandse mentaliteit.

Onmogelijk om geen zaken te doen
Marijke van Drunen Littel, sinds 4 jaar consul in Mumbai, in de uitzending:  Zorg dat je je zaken goed voorbereid met een goed businessplan. Je moet goed weten waarom je naar India komt. Geduld is belangrijk, maar na 2 tot 3 jaar ga je de vruchten zien. Waarom ondernemen in India? Er is zoveel te doen. Het is onmogelijk om geen zaken te doen.

Terugluisteren? Hierbij de link http://www.bnr.nl/radio/bnr-zakendoen-met/927278-1304/zakendoen-met-booming-india

 

 

Top