De 6 principes van innoveren

Ondernemers op het platteland van India weten alles over slim en flexibel innoveren. Moeilijke omstandigheden zijn een voedingsbodem voor veerkracht. Onlangs las ik Jugaad Innovatie waarin de principes van slim en innovatief ondernemen verwoord zijn. Dit zijn principes die op het platteland van India de kern van ondernemen vormen en waar wij, in het Westen, veel van kunnen leren.

  1. Groot denken, veerkracht en doorzettingsvermogen. De kern van het ondernemen op het platteland in India. Moeilijke omstandigheden zijn een voedingsbodem voor veerkracht: ondernemers zien beperkingen als een creatieve stimulans. Met geen of nauwelijks middelen iets nieuws creëren. De sterke wil zorgt ervoor dat er linksom of rechtsom beweging ontstaat.
  2. Doe meer met minder. De meeste ondernemers hebben nauwelijks liquide  middelen ter beschikking en zijn uitermate creatief in lenen, huren en samenwerken. Expertises worden gecombineerd, vaak met andere ondernemers.De kunst van spaarzaam leven, daar kunnen wij van leren.
  3. Denk en handel flexibel. Hoe minder regels hoe groter het aanpassingsvermogen. Zoals het verkeer in India. Stap uit je comfortzone en leer van nieuwe markten. Faal goedkoop, faal snel en faal vaak. En vier je mislukkingen.
  4. Houd het eenvoudig. Eenvoud is de ultieme vorm van perfectie. Ga geen rapporten maken die in de lade verdwijnen, maar leg je afspraken vast op een A4. Ga uit van een functionele benadering.
  5. Doe aan marktverbreding. Mensen die arm zijn, zijn niet dom. Als je deze mensen ziet als een potentiele klant, dan ontstaat er voor beide een serieuze relatie. Geen MVO benadering, maar een business benadering. Werk daarin samen met NGO’s, onderwijs en andere relevante stakeholders.
  6. Volg je hart. Doe wat je leuk vindt en je zult zien dat je succes hebt. Door schade en schande word je wijs en vaardig. Het hart is je mooiste kompas.
Top