Strategie draait om samenhang

Strategie draait om samenhang

Afgelopen dagen waren we in Aluva, vlakbij Cochin in Kerala. Rhema Dairy heeft daar haar procesunit waar ze van melk eindproducten maakt als gepasteuriseerde melk, boter en curd. Deze unit heeft bijna volledig geautomatiseerde machines die de ruwe melk verwerken. In Aluva werken zo’n 40 mannen en vrouwen in het productieproces en de kwaliteitscontrole van Rhema Dairy. Een aantal van hen verricht handmatige werkzaamheden met het vullen van de kratten met liter verpakkingen gepasteuriseerde melk en het bereiden van de ghee (boter).

Na een aantal gesprekken met het management (CEO, productie, marketing, financiën, kwaliteit) werd duidelijk dat er geen eenduidig beeld was over de problemen en de uitdagingen van het bedrijf. Waar de een de verbetering zag in een verbetering van het inkoopproces, zag de ander de uitdaging vooral in een efficiënter productieproces. Een derde vond dat het hoog tijd was de verkoop te vergroten.

De gezamenlijke conclusie na 3 dagen samenwerken: Rhema Dairy gaat als eerste stap de missie, visie en de strategie helder verwoorden. Strategie draait om kiezen. Maar dat is niet alles. De keuze voor een bepaalde richting moet ook worden vertaald naar alle activiteiten in het bedrijf en zelfs naar het totale businessmodel. Met deze samenhang kan Rhema Dairy een helder beeld schetsen naar de boerenfamilies waar ze het uiteindelijk voor doen: meer melk verkopen voor een betere prijs die ten goede komt aan de inkomens van de vrouwen en hun gezinnen.

“Through this partnership with Women on Wings, we want to enable more women to earn their own income that will give them greater financial means to improve their livelihoods. Economic independence for women means more children can go to school, more meals per day for their families and communities, and an overall better standard of living for them and future generations”

Ilan Vuddumalay
C&A Foundation

Top