Gram Mooligai Company: een nieuwe klant in de medicinale planten

Een nieuwe wereld gaat open. Op de eerste plaats Zuid India, Madurai in Tamil Nadu. Echt anders dan Noord India. En dan de wereld van de medicinale planten. Gestoeld op al eeuwenlange tradities en kennis is het gebruik van medicinale planten en producten hiervan “gewoon”  in India. Merken als Himalaya en Natural Remedies zijn groot in India. En aan o.a. deze merken levert GMC de grondstoffen in de vorm van kruiden/vruchten van het land, boom of struik. De vrouwen snijden en plukken de bladeren, vruchten, bloemen etc., bundelen deze, brengen deze naar één van de “procurement centers” gerund door een onderneemster. Hier wordt de kwaliteit beoordeeld n.a.v. standaarden, de oogst wordt gewogen en de vrouw krijgt per kilo betaald. Wanneer nodig brengt een gehuurde vrachtwagen de voorraad naar een central storage punt van GMC. Hier wordt het geperst, eventueel verder bewerkt en gaat het naar de klant. Een transparant proces. Alle geldtransacties gaan via banktransfer, nergens komt er cash geld aan te pas. De omzet is nog klein maar de groei kan groot zijn.

Na een field visit gisteren waar we het bovenstaande “live” in alle fasen van het proces hebben gezien, hebben Sreejith, één van onze Indiase consultants,  en ik vandaag met het management een workshop gehouden om de mogelijkheden van verdere groei te onderzoeken. Belangrijkste uitkomst van vandaag: er is tot op heden vanuit een NGO perspectief ontwikkeld terwijl er vanuit een business (markt) perspectief mogelijkheden zijn voor verdere groei. Denk alleen aan de gezondheid/wellness markt….. Het grote voordeel is dat de grondstof bijna oneindig voorradig is; het groeit gewoon in de natuur. Kortom dat is niet het knelpunt. Een andere benadering van het product en de markt moeten de groei gaan realiseren. Er zijn al eerder pogingen gedaan met andere producten maar die zijn gestrand. De lering daaruit kan de start zijn naar een revival van het merk “village herbs”. De droom van het management staat, de uitdagingen zijn duidelijk, morgen gaan we die verder concretiseren. Want zo werken we, geen lange rapporten, maar een heldere analyse en de concrete vervolgstappen voor de klant en Women on Wings in de vorm van een PowerPoint presentatie.

GMC is een (nog) kleine NGO met zeer beperkte middelen. Dat maakt het verblijf ook extra uitdagend. We verblijven op een campus met spartaanse kamers met koud stromend water.  Dat valt in het niet als je je realiseert dat er nog steeds miljoenen mensen zijn in India die helemaal geen bed of water hebben. Met het creëren van banen voor vrouwen kunnen we daar verandering in brengen. Dat maakt het werk dan ook zo mooi en dankbaar.

Top