Samenwerken is logisch maar wat is samen werken?

Bij Jharcraft in Ranchi hebben Ronald van ‘t Hof en ik de afgelopen dagen gewerkt met een onverwacht groot team (meer dan 100) en de 2e dag met een groep van 15 managers (zoals afgesproken). Doel was samenwerking, prioriteiten stellen en gedisciplineerd implementeren verbeteren.

Aanleiding voor deze workshop was de feedback uit de regio’s. Communicatie en verwachtingen tussen het hoofdkantoor en de winkels liggen niet op 1 lijn en dat heeft o.a. geresulteerd in onvoldoende goede producten in de winkels tijdens het festival seizoen dat nu in volle gang is. De piek maand in sales in India is nu!

Een serie feestdagen met als hoogtepunt Diwali. Het feest van het licht waarin het gebruik is om nieuwe kleding te kopen, je huis op te knappen etc. Kortom, zorg dat je voorbereid bent en de juiste producten op de plank hebt.

Van theorie naar de realiteit
Na wat theorie op de eerste dag, over een duidelijk doel stellen, pro-actief gedrag van alle team leden, prioriteren en gedisciplineerd uitvoeren zijn we concreet aan de slag gegaan met het volgende sales hoogtepunt op de kalender. Het Holi festival eind maart. Alle disciplines zijn aanwezig, marketing, sales, productie en design. Samen bepaalden ze welke omzet gerealiseerd moet worden. Vervolgens heeft sales op basis van dat doel een uitsplitsing gemaakt per regio en per product groep. Hebben ze met elkaar gedefinieerd wanneer de producten in de winkel moeten liggen, hoeveel tijd productie en design nodig hebben en bepaald wat de doorlooptijd voor het aankopen van de grondstoffen is. Conclusie, in de ideale situatie is de doorlooptijd langer dan ze nu nog hebben. Alle informatie is natuurlijk aanwezig, maar samen de informatie bespreken, verwachtingen afstemmen en acties nemen is een stuk lastiger.

Winst van de dag was het begrip dat is ontstaan. Welke afdeling heeft wat nodig en waarom kost dat x-dagen.

Het goede nieuws, hoe vreemd het ook klinkt, is dat een aantal team leden gefrustreerd waren en hoofdpijn kregen van de opgedane kennis. Het inzicht werd letterlijk pijnlijk duidelijk! Uitdaging nu in de wekelijkse skype call de implementatie scherp blijven volgen! Zodat de voordelen van deze aanpak ook positief ervaren worden.

Top