Handel is de toekomst

Gisteren heeft Groot-Brittanie besloten om vanaf 2015 geen ontwikkelingshulp meer aan India te geven. De Britse regering sprak donderdag in New Delhi met de Indiase regering over het aankomende besluit van de Britten. “Hulp is het verleden, handel is de toekomst”, zei een Indiase collega Salman Khurshid na afloop van dat gesprek. In 2002 heeft Nederland al besloten om geen ontwikkelingshulp meer aan India te geven.

Extreme armoede
Tja, wat vind ik ervan? Honderden Miljoenen Indiërs leven nog steeds onder extreme armoede. India staat bovenaan in de lijst van landen waar de meeste kinderen tot 5 jaar overlijden. De Indiase overheid ziet daarin voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd. Zij verafschuwen de ongelijkwaardige positie die speelt bij geld geven. En daar hebben ze een punt vind ik. Donorgeld kan tot afhankelijkheid leiden.

Kansen voor het bedrijfsleven
Vorige week hadden Adrianne en ik een gesprek met de nieuwe Nederlandse ambassadeur van India, Fons Stoelinga. Hij ziet vooral handelskansen in India. Tot augustus was hij ambassadeur in Italie: Nederland exporteert voor 22 miljard euro naar dit land. India haalt de 2 miljard nog niet. Terwijl de 10 innovatieve topsectoren allemaal relevant zijn in dit land. Een land met potentie in energie, water, logistiek, chemie, high tech, agro & food en tuinbouw. Sectoren waar Nederland in uitblinkt.

Gelijkwaardigheid
Een paar dagen later ontmoette ik Sharmila Bihar van dezelfde ambassade in Delhi en verantwoordelijk voor het CSR beleid. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft met de Indiase autoriteiten een overeenkomst over het maatschappelijk ondernemersklimaat. Een overeenkomst die gaat over gelijkwaardigheid, over handelskansen voor beide landen met respect voor mensen en milieu. Om terug te komen bij het begin: geld geven is een eindig model. Samenwerken vanuit gelijkwaardigheid waarin we oprecht delen, daar geloof ik in. Women on Wings deelt kennis en kunde om bedrijven te laten groeien en banen te creëren voor vrouwen. Geld geven we nooit.

Top