Store checking

Omdat Sjreejith en ik het de afgelopen dagen over de verkooppunten hebben gehad en daarin focus hebben aangebracht, wilde ik – mede vanwege mijn interesse en ervaring in de retailbranche – eens een mall in Chennai bekijken. En met name of er ook verschillen zijn tussen het noorden en hier. Want verschillen zijn er sowieso: taal, cuisine, etc. etc. Elke regio kent een eigen taal en cuisine. Dus mijn ‘danjewad’ (dank je wel) deed het hier toch minder, want hier is het ‘nandri’. Zo leert een mens nog eens een taal :-).

Mall versus ‘high street’
In de buurt van het hotel zijn de bekende kleine winkeltjes en stalletjes, een loopje daarlangs is altijd leuk en gezellig met vele verbaasde blikken vanwege mijn aanwezigheid. Mijn bezoek aan de Ramee Mall (gelegen onder het Hyatt, dus je verwacht nogal iets) was kort maar krachtig, van de drie verdiepingen stond de helft leeg en wat er was, was niet bijzonder. Op een enkel bekend merk na. De chauffeur attendeerde mij op de Express Avenue Mall (ook bekend als EA). Daar zou ik het wel vinden. Alsof hij dacht dat ik enorm ging shoppen. Dat ging ik niet, maar wel enorm store checken. Wat is er, welke merken kennen ze, hoe gedragen de consumenten zich, hebben ze veel gekocht, wat eten/drinken ze, hoe doet het personeel het, etc. Zoeken ging ik sowieso naar de home decoration zaken vanwege de stencil kit natuurlijk.

Wat viel mij op:

  • Veel, heel veel mensen, niet allemaal met gekochte artikelen (ze waren wellicht net pas binnen).
  • Goed geklede mensen ook. De vrouwen natuurlijk voornamelijk in sari of kurta, wat ik geweldig mooi vind, maar als je er zelf een aan hebt (als Nederlandse) is het toch een beetje ‘out of style’ :-)
  • Het voelde als een drukke zaterdag in de Kalverstraat (daar maak je mij op zich niet blij mee…)
  • Van Marks & Spencer tot Noka, van Jack Jones tot Burberry, van Seacret Spa (IsraĆ«lische Dode Zee beautylijn) tot Hamleys (de Engelse speelgoedwinkel), gelardeerd door Swirl’s (food), Lavazza (koffie) en zo nog meer.
  • Alsof je in Canada of Amerika loopt maar dan met andere mensen.
  • En je snapt ook ineens wat hier gaande is, wat ik hier gisteren al in The Times of India las: de ‘high street’ raakt leger en leger want alle retailers gaan naar de malls.

Homecentre
Mijn bezoek aan de winkelketen Homecentre was verfrissend. Een hele leuke ‘alles voor je huiswinkel’, van bed & bad, van koken & dineren, etc. De Diwali versieringen hingen er al, want binnenkort wordt dit ‘Lichtjesfeest’ gevierd. Men geeft elkaar dan ook graag cadeaus naast het belangrijkste: met familie & vrienden bij elkaar zijn. Opvallend is dat de visual merchandising hier best okay is. Een aantal van mijn collega-experts heeft recentelijk een ander bedrijf daarmee geholpen. Een aantal winkelketens heeft dat ook echt nodig. Sommige winkels stapelen alles waardoor je als klant het overzicht niet hebt over wat er is, in welke kleur, e.d. Echt aantrekkelijk komt het dan ook niet over. Maar Homecentre kan dat goed. Met name ook het combineren van artikelen (de zogenaamde ‘bijverkoop’ stimuleren) doen ze goed. Het is voor je gevoel een combinatie van Blokker, Xenos en IKEA met een stukje HEMA.

Big Bazaar
Tot slot ga ik binnen bij Big Bazaar. Een hele grote winkel met non-food en food (als ware het een Carrefour of tegenwoordig ook een Albert Heijn, alhoewel die nog geen kleding verkoopt). Geweldige zaak, waar ik van die typische aluminium schaaltjes heb gescoord en in de kruidenwinkel Spice Route nog wat van die heerlijke after dinner mints. Een mens moet zichzelf toch ook af en toe een cadeautje geven.

Zal voor vertrek nog eens een blik op de retail op het vliegveld werpen. Dat overigens ook in de verbouwing is en half december wordt geopend, las ik. Benieuwd naar wat ik aantref. Je zult het lezen.

Namaste!

Top