Het veld in bij Madurai

Sreejith en ik vliegen op donderdag met de eerste vlucht van Chennai naar Madurai, een uur later arriveren we op het vliegveld en rijden we naar zijn kantoor zo’n 45 minuten buiten Madurai. Daar maak ik kennis met Ajay (designer), Shashta (operations) en Sasi (junior operations) om met hen het gehele product en project door te nemen. Sreejith liet me van tevoren al weten dat hij het heel belangrijk vindt dat zijn team een goed gevoel heeft bij het product en dat ze mee kunnen denken over hoe e.e.a. door te ontwikkelen en in de ROPE organisatie te implementeren.

Een drukte van jewelste
Na een stevige vergadering is het tijd voor de lunch en rijden we daarna door naar 3 van de ongeveer 10 units die hij in zijn bedrijf heeft. In elke unit werken er vaak 30-40 mensen. In unit 1 was het echt een drukte van belang. Vele vrouwen aan het werk. Het is toch altijd schrikken voor ze als ik binnen kom (1.84 mtr lang en XL). Maar met een ‘Namaste’, het bijbehorende handgebaar en een grote lach vindt iedereen het prima. Ze waren stil aan het werk maar Sreejith zei dat als er geen bezoekers zijn het een drukte van jewelste is. Hard werken maar ook veel praten en lachen. Dus het sociale aspect is ook zeker van belang.
Sreejith legde me e.e.a. uit over de producten die in dit geval voor IKEA werden gemaakt. En dat gaat over tienduizenden stuks per maand. Met pieken en dalen, want met mijn retailervaring weet ik ook als geen ander hoe een inkoper van een retailer inkoopt bij de leveranciers. Mooie verhalen om met elkaar te delen.

De smaak te pakken
In unit 3 gingen we met 6 vrouwen aan de slag. De designs van de stencils laten zien, oefeningen doen qua tekenen en ‘overtrekken’ en natuurlijk het snijden zelf. En tot mijn grote vreugde hadden ze alle 6 redelijk snel de smaak te pakken, ook de kwaliteit, zelfs gelet op het lastige papier dat we hier als testmateriaal hebben moeten gebruiken.
Ajay was een goede leraar, motiverende teksten, als wel duidelijke instructies bracht hij over. En toonde zich ook een leider door ze vrij te laten en pas bij te sturen in geval van vragen.

De vrouwen vinden het een leuk product en we willen ze binnenkort zelf ook de sjablonen laten schilderen op de muren van het gebouw waar wordt gewerkt. Ze hadden zelf ook ideeën voor nieuwe designs, maar dat is voor ons voor een latere fase want eerst gaan we met de 6 door het AkzoNobel Aesthetic Center in Sassenheim ontwikkelde designs beginnen.

Inspirerende mensen
Na deze eerste quick scan gingen de vrouwen naar huis met oefeningen voor thuis en Sreejith en ik verplaatsten ons naar het hotel alwaar we samen dineerden en het leven nog eens doornamen.
Dat is dus ook een cadeautje van het werken voor/met/bij Women on Wings. De collega-consultants die ik tot nu toe (in meer of mindere mate) heb meegemaakt zijn allemaal van die inspirerende mensen. Veel in het zelfde soort vakgebied of in aanverwante branches waar ik affiniteit mee heb maar iedereen zet zich natuurlijk ook in voor het goede doel dat banen creëren heet. En met Sreejith, zijn blik op de wereld, zijn kennis over zo veel meer dan over zijn eigen vak, is het dan heerlijk praten en ga je voldaan slapen.

Top