Go with the flow…… en eind goed, al goed

Daar had onze collega expert Nicolette Biessels het over in haar blog. En dat kunnen we hier bij Jharcraft in Ranchi dik onderstrepen. Samen met Ellen Tacoma ben ik vanochtend vroeg (8.30 uur) aangekomen uit Delhi na een wel erg korte nacht in Delhi. Om 1.45 uur aangekomen in het hotel vanuit Amsterdam en om 4.45 uur ging de wekker alweer. We hebben een rustige ochtend gehad en zijn aan het begin van de middag vertrokken naar ……. dat wisten we nog niet. We wisten dat we een workshop gingen houden voor 15 managers en dat ook de annual meeting voor alle officers gehouden werd. We werden keurig op tijd opgehaald en kwamen na een klein uur aan op een buiten Ranchi gelegen vergaderlocatie. Daar was een club van 110 officers aanwezig en die gingen net lunchen. Wij onze spullen geinstalleerd en waren ons voorzichtig mentaal aan het voorbereiden dat de workshop niet voor 15 man gegeven zou gaan worden maar voor 110! En ja hoor, daar was eigenlijk wel op gerekend.  Gelukkig moest het ochtendprogramma nog afgerond worden (zou 20 minuten duren maar werd 1,5 uur) en konden wij onze presentatie en aanpak aanpassen. Want je kan 110 mensen wel uitleggen over de 7 habits van Covey, maar hoe maak je dat nou (werkbaar) interactief. Onze doelstelling was de deelnemers bewust te maken van hun verantwoordelijkheden en de eerste stappen te zetten op het veranderen van gedrag. Daarnaast was het te weinig samenwerken ook een belangrijk issue. De club had al bijna 2 volle dagen “interactief geluisterd” en aan ons de uitdaging om daar de laatste 1,5 uur van in te vullen.

We begonnen ermee ze staande aan zijn/haar buur te vertellen wat de kennis van de afgelopen meeting met hen had gedaan en wat zij anders zouden gaan doen. Tussen de korte stukje theorie van 4 van de 7 habits hebben we een interactief deel ingelast om ze bij de les en in beweging te houden. De oefening over teamwork was een eye-openener. Schrijf een probleem op en geef dat aan je buur; die schrijft er een mogelijke oplossing op, en dat schuif je nog 3 keer door. In heel korte tijd heb je vanuit 4 verschillende invalshoeken een optie voor een oplossing. Zo kan dat in een team ook. Aan het einde van de workshop hebben we gevraagd om op te schrijven wat je vanuit de theorie/oefeningen van de workshop morgen in gedrag zichtbaar wezenlijk anders gaat doen. Iedereen heeft het opgeschreven en aan de MD gegeven om ook van hem sturing en coaching te krijgen om dat gedrag vol te houden. Mooier kan toch niet…. transparantie ten voeten uit. En dat allemaal om de belofte “creating opportunities, changing lives” op een duurzame waar te maken en verder uit te breiden. En dat is wat Jharcraft en Women on Wings zo mooi met elkaar verbindt.

Top