Chennai? Wat? Ja, Madras ja

Eén van de vijf ‘metro cities’ volgens Sreejith. naast Delhi, Bombay (Mumbai), Bangalore en Calcutta. Maar met veel minder inwoners dan die andere vier. Namelijk ‘maar’ zo’n vier miljoen.

Maar 522 kamers
Het is er – net zoals ik Delhi ken – heel druk met auto’s, tuktuks/riksja’s, brommers en mensen. Chennai is de hoofdstad van de provincie Tamil Nadu. Er wordt gebouwd, veel gebouwd. O.a. de Chennai Metro Rail die zowel bovengronds als ondergronds is. Maar ook een ‘hotelletje’ is recentelijk geopend. The Grand Chola. Van de Luxury Hotel Collection. Ik kwam er gisterenavond langs, op weg van het vliegveld naar het hotel. Immens gebouw met verlichting op de pui (gelukkig hebben we tegenwoordig spaarlampen, als ze die daar al gebruiken trouwens…). Het heeft ‘maar’ 522 kamers en dan ook nog 78 service appartementen, en valt ‘gewoon’ in de 5-sterren klasse.

´Affluent´ inwoners
Ik ben dol op luxe – laten we daar eerlijk over zijn – maar zo veel ‘wanstaltigheid’ in een land als India vind ik toch altijd nog onkies. Maar er is een markt voor zullen we maar zeggen, als het niet toeristen en buitenlandse zakenmensen zijn dan de ‘affluent’ inwoners van India. Want daarover wist Sreejith veel te vertellen. Dat zijn de mensen die hebben gestudeerd, uit de midden- of hogere klasse komen en ook door o.a. in het buitenland gestudeerd te hebben terugkomen en het hier goed doen.

Mooi om te zien maar schrijnend dat verschil tussen arm en rijk dus echt groter wordt. Daarom ondersteunt Women on Wings ook de vrouwen op het platteland aan een baan. Want – zo las ik in de krant vanochtend – India staat op de 129e plaats van man-vrouw gelijkheid. Out of 146, mind you!

Heel grappig is overigens het bord boven de weg dat ik zag: keep city clean and green. Dat is vrij lastig kan ik je zeggen…. Maar nooit geschoten altijd mis toch?!

Top