Voorbereiding en uitwerking van een werkbezoek

Na een prima vlucht gisteren van Amsterdam naar Delhi, aan het eind van de ochtend samen met Ellen aangekomen bij Jharcraft in Ranchi. Zoals gewoonlijk zaten we al vrij snel in gesprek over de gang van zaken en de knelpunten. We hebben het programma voor de komende dagen vastgesteld. Hoe bereiden we ons nou voor op zo’n werkbezoek en past het uiteindelijke programma dan bij datgene dat we voorbereid hadden?

´Ownership´ en ´accountability´

Naar aanleiding van de wekelijkse contacten via Skype na het laatste bezoek hebben Ellen en ik ons voorbereid op issues die wij willen aanpakken en mogelijke zaken die vanuit Jharcraft aan de orde kunnen komen. Zo hebben wij ons op een viertal zaken gefocust en die ook voorbereid. In de discussie van vanmiddag kwam een aantal knelpunten duidelijk naar voren. Belangrijk issue daarin is het werken in teamverband en het creëren van ´ownership´ en ´accountability´ in de organisatie. Daarnaast is de eerder vastgestelde uitdaging t.a.v. voorraad/verkoop en de verandering naar marktgericht werken nog steeds een hot issue.

De Women on Wings methode

Er kwam een duidelijke behoefte naar boven om met het brede management (+/- 25 mensen) een workshop te gaan houden om samenwerking en het nemen van verantwoordelijkheid handen en voeten te geven. Kwam niet als een hele grote verrassing en we kunnen met datgene dat we voorbereid hadden, een goede interactieve workshop gaan houden. Het management zal daarbij aan het werk moeten, wij faciliteren. Gewoon de Women on Wings methode. De ingrediënten voor de workshop zijn voorbereid met expert Miranda Noordenbos, die vanuit Nederland met haar kennis en expertise een hele waardevolle bijdrage heeft geleverd.

Retail 3.0

Dus morgen concreet en resultaatgericht aan de slag met de voorraad en de commercie, zaterdag de workshop. Met daarin een presentatie over Retail 3.0, verschillende management oefeningen en een eenvoudige management game. Het resultaat moet zijn dat het MT verantwoordelijkheid gaat nemen en ook zo gaat acteren, dat het voorraadprobleem als een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gezien en zo ook aangepakt gaat worden. De omslag naar marktgericht werken slaagt alleen als het hele team dat als haar gezamenlijke verantwoordelijkheid ziet. Als dat lukt – en dat gaat lukken – levert dat weer heel veel banen op voor de vrouwen op het platteland van India, en daar doen we het allemaal voor. Wij hebben er weer enorm veel zin in!

Een voorbeeld voor andere staten

Vanavond nog een bezoek gebracht aan de flagship store. Bijna klaar… alweer. Maar het gaat nu echt gebeuren! De inauguratie van de winkel moet gebeuren door de Chief-Minister van Jharkand. Hij is immers de grootste ambassadeur (en sponsor) van de aanpak van Jharcraft  wat een voorbeeld gaat worden voor andere minder ontwikkelde staten in India. Zoals het er nu naar uitziet gaat de opening ergens volgende week plaatsvinden, afhankelijk van de agenda van de CM, en wanneer dat precies is weet je in India nooit…

Top