Uitdagende begroting: maar wat zijn de onderliggende plannen?

Dat was de grote vraag en de rode draad van mijn werkbezoek aan Fabric Plus vandaag. Na de laatste meeting bij Jharcraft naar Kolkata gevlogen en ‘s avonds heerlijk thuis gegeten bij Nahata, BU directeur Yarns.

Het werken in de nieuwe business unit structuur pakken ze goed op, voelen ze  zich ook senang bij. Met Nahata vandaag zijn budget/begroting doorgenomen en dan vooral vanuit het omzetperspectief. Dat ze kunnen produceren weten we wel.

Door het stellen van vragen zijn we vandaag tot de kern van de problematiek doorgedrongen. Prachtige prognoses voor de omzet, maar hoe ga je het realiseren en hoe ga je het per week/maand/kwartaal/jaar volgen. En wat ga je voor actie ondernemen als je je budget niet haalt? Het kwartje is gevallen en we hebben heel concreet het budget naar perioden vertaald en een rapport gemaakt waar het wekelijks/maandelijks etc. op te volgen is. Daarnaast wordt er een concreet SMART salesplan voor Yarns geschreven met daarin hoe en wanneer te ondernemen acties. Vandaag heb ik regelmatig de rol gespeeld van zeer lastige baas die wil weten hoe het gaat in het bedrijf en wat er ondernomen word om de doelstellingen te halen. Vonden ze niet altijd leuk, maar snappen nu heel goed wat er nodig is om de hoog gestelde doelstellingen te behalen. Dat hoort bij het proces van pionieren naar professionaliseren en dat doet soms een beetje au. Het gaat hier uiteindelijk om een flinke groei van banen voor vrouwen in India!

Door het wederzijdse respect verloopt ook dit bezoek weer in een hele goede sfeer! En dat allemaal in een kantoortje van 2 bij 3 meter met gelukkig wel een beetje werkende airco. Vanavond komt de business unit directeur “Fabrics”. Ook hij heeft een op z’n zachtst gezegd een uitdagende begroting…… morgen is het zijn beurt.

Top