Een interactieve workshop in India

Dat is een uitdaging als je je realiseert dat de meeste Indiase bijeenkomsten en workshops vooral bestaan uit éénrichtingsverkeer. Vandaag hebben Ellen en ik met 24 (merendeels jonge) teamleden van Jharcraft het aangedurfd om een interactieve workshop te houden die in het teken stond van werken in een team en de verandering van product naar klantgericht (samen)werken. We begonnen met de groep in de voorraadopslag om ze te laten zien en voelen wat het betekent als je product gericht blijft werken. Dan komt er namelijk nóg meer voorraad. Daarna naar het hotel waar de ruimte is waar we de workshop houden.

Een mooie inhaker!

Na een korte introductie van de deelnemers, met daarbij aan hen de vraag waar ze hun kleding kopen. Bijzonder was dat maar een paar medewerkers kleding kochten bij Jharcraft… over ken je klant gesproken, een mooie inhaker voor ons! Daarna zijn we gestart met onze introductie, het doel van de dag en een presentatie over retail 3.0. Na de presentatie over de ontwikkelingen in retail hebben we hen in 4 groepen laten nadenken over wat dit betekent voor Jharcraft. Verbazingwekkend wat daar uit kwam en ook hoe gemotiveerd ze aan de slag waren. Ze weten het best wel, maar doen…

Daarna hebben we een oefening gedaan over het effect van teamwork d.m.v. het bouwen van een kaartenhuis. Wat een enthousiasme en drang om te winnen. De positieve energie was echt te voelen.

De volgende opdracht voor hen was om in groepen te bespreken wat goed gaat in teamwork en waarom en wat verbeterd moet worden en hoe. Ook hier weer verrassend goede analyses en ideeën en een enorme positieve bijdrage van iedereen. Een groep was snel klaar en kreeg een separate opdracht om met ideeën te komen hoe het enorme voorraadprobleem van houten armbanden op te lossen.

Na een snelle lunch gestart met een korte management game waar de drive om te winnen en het goed te doen de boventoon voerde. Leerzaam voor hen om te zien en te ervaren wat er in zo’n groepsproces gebeurd.

Creatieve oplossingen

De groep die met de armbanden aan de slag was geweest mocht haar ideeën presenteren. Iedereen was enorm verrast over de goede inventieve en creatieve oplossing die in een kwartier bedacht waren. Was teamwerk echt zo leuk en effectief? Ja, zo werkt dat! We hebben dat momentum aangegrepen en ons programma een beetje gewijzigd. De helft van de groep mocht aan de slag net het maken van een SMART plan n.a.v. de ideeen over de armbanden. De andere helft ging uit de voorstellen van de eerdere sessies een top 5 met SMART plannen samenstellen. Wat een energie en betrokkenheid ook weer in deze ronde. Mooie concrete plannen liggen er nu met een eigenaar, benoemde output en een deadline. Kunnen en moeten ze morgen mee aan de slag!

In de evaluatie kwam nog naar voren dat ook het interpersoonlijke contact met elkaar zeer positief ervaren werd; dat gebeurt dus dagelijks erg weinig.

Om half zes waren we klaar. Ellen naar de airport op weg naar Delhi, ik ben nog in de nieuwe winkel geweest met de MD. Na het eten de uitkomsten van de workshop uitgewerkt en nu dan nog even bloggen. Het is nu inmiddels 00.45 uur na een hele mooie, waardevolle en enerverende dag. Morgenochtend nog een meeting met het businessteam en daarna na Kolkata voor 2,5 dag met onze vrienden van Fabric Plus.

Top