Hoe creëren we ownership en realiseren we de droom?

Na een nacht met heel veel muggen die erg gek waren op mijn bloed, vanochtend gestart met het herhalen en herbevestigen van de droom. Dit vormde weer een goede basis voor de verdere discussies en veranderingen. Het is mooi om te zien dat het hebben de vastlegging van de droom, werkelijk een houvast biedt voor de organisatie.

We hebben uitgebreid stilgestaan bij de (achtergebleven) resultaten van afgelopen jaar, de lessen die daaruit geleerd zijn, en hebben het nieuwe budget vastgesteld (start 1/4/2012) met de droom als uitgangspunt. Er moest hier en daar toch flink bijgesteld worden. We hebben afgesproken volgend jaar in januari te beginnen met het nieuwe budget. Export is uitgebreid aan de orde geweest en we hebben een exportaanpak bepaald waarbij omzet en kosten veel beter in balans moeten zijn. 1 Januari 2013 moet het volledig staan.

Daarna is het huidige organisatiemodel aan de orde geweest. Na een lange en vruchtbare discussie zijn we tot een model gekomen waarbij ´ownership´ voorop staat. In plaats van één grote organisatie is het bedrijf nu opgesplitst in 2 business units: garens en fabrics. We gaan het budget 2012/2013 deze structuur in grote lijnen invoeren. Uiterlijk eind april moeten de volledige businessplannen van de BU’s klaar zijn. Het mooie van het model is dat we ook het realiseren van de droom goed kunnen gaan volgen.

Nadat het ei was gelegd is het totale plaatje van omzet en organisatie aan het MT gepresenteerd. Het mooie was dat iedereen erg goed begreep dat dit misschien wel de doorbraak zou kunnen zijn naar een soepel werkende organisatie met heldere verantwoordelijkheden. Er kwam weer nieuwe energie los, maar… de praktijk moet gaan uitwijzen of het ook echt gaat werken.

Vanochtend weer gepakt en naar de fabriek geweest. Ook daar het management geïnformeerd en bijgepraat. Voor de managers hier is de verandering misschien wel het grootst omdat hun huidige baas (met de meeste productiekennis) de rol van CEO gaat vervullen. Maar begrip kwam er en na enige discussie werd het plan omarmd.

Daarna naar het vliegveld om via Kolkata naar Ranchi te gaan. In Guwahati ruim 45 minuten vertraging. Met een overstaptijd van ruim 1 uur kregen we het toch al een beetje warm. En ja hoor, in Kolkata was de vogel naar Ranchi al gevlogen. Geprobeerd om een trein te boeken, maar de lijsten waren al weg, on line boeken ging niet meer en om nou twee uur naar het station te reizen en dan misschien geen kaartje krijgen…We zijn in Kolkata gebleven en zitten nu in een airport hotel (vergoed door de airline Jet Airways) en vliegen morgen naar Ranchi. Verliezen jammer genoeg een halve dag van de twee dagen, maar we gaan wel proberen om die in te halen. We gaan er morgen weer fris tegenaan!

Top