Wat is arm

Het boek Arm en Kansrijk van Esther Duflo en Abhilit Vinayak Banerjee is top. Veel van het onderzoek dat ze hebben uitgevoerd speelt in India dus dat maakt de voorbeelden extra interessant. Ik heb het nog niet uit maar wil toch graag wat opmerkelijke informatie delen. Ik hoor me zelf vaak zeggen als we het over de bewoners op het Indiase platteland hebben dat er 800 miljoen mensen onder de 2$ grens leven. Geen vetpot. In het boek gaven ze aan dat er in de wereld 865 miljoen mensen van minder van 0,35$ cent leven!! Zeker 200 miljoen wonen er in India. Een bedrag dat een gezin kwetsbaar maakte bij ziekte omdat er onmiddellijke leningen moeten worden afgesloten om de medische kosten te kunnen betalen.

Open mind van Seva Mandir
Een groot deel van het onderzoek speelt zich af rond Udaipur en met lichte trots las ik dat de schrijvers van het boek o.a. samenwerkten met Seva Mandir. De organisatie die als eerste in Women on Wings geloofde in India. De open mind van Seva Mandir maakte het voor deze onderzoekers mogelijk nog beter te begrijpen wat wel en niet werkt als het gaat om de strijd tegen armoede.

Lezen en schrijven
Wat mij raakte, is dat wij als volwassen westerlingen die kunnen lezen en schrijven, ons geen enkele voorstelling kunnen maken wat het betekent voor je leefwereld en de keuzes die je maakt, zonder deze vaardigheden. En dat programma’s in dorpen voor inentingen, scholing of noem maar op sterk, beïnvloed worden door de beelden en verhalen die er in een gemeenschap leven. Wat wij dan logisch vinden ‘dat meedoen toch een goed idee is’, is dan ook vooral onze logica. Kortom nederigheid is op zijn plaats bij het werk op het platteland. En het uitstellen van een mening of oordeel ook.

Het belang van werk voor deze vrouwen ook als ze ongeletterd zijn is onmiskenbaar groot. Om hun wereld te vergroten en om er voor te zorgen dat de kinderen wel naar school kunnen gaan. En dat sluit weer aan bij Women on Wings.

Top