Shop en field visit

Gisteren, vrijdag, gaan we een aantal winkels bezoeken. We beginnen met de in aanbouw zijnde flagship store van bijna 1000 m2. Dat is nog eens je nek durven uitsteken en geloven in je producten. De huidige winkels zijn nu max. 200 m2. De openingsdatum, sowieso erg flexibel in India, is later, omdat n.a.v. onze adviezen bij het vorige bezoek, de inrichting rigoureus is omgegooid. En het resultaat is verbluffend. De eigen designers hebben het winkelinterieur ontworpen en dat ziet er zeer eigentijds uit.

Van uitdragerij tot plezierige winkel

We gaan de winkel volgen en zullen regelmatig via mail en Skype contact gaan hebben over de omzet en resultaten van deze winkel. Daarna hebben we nog drie andere Jharcraft winkels bezocht, variërend van uitdragerij zonder een greintje sfeer, tot een heldere winkel waar het plezierig winkelen is. In twee winkels was de presentatie aangepakt en de omzet was maar liefst verdubbeld. Vandaar dat wat extra tijd is genomen om de flagship store goed in te richten. En natuurlijk is er ook flink geshopt, de één wat meer dan de ander…. ;-).

In de middag hebben we verder gesproken over de functieprofielen en de gewenste competenties. De functieprofielen voor supply chain manager, HR manager, sales manager an commercieel directeur zijn voor hen definitief gemaakt. Verder hebben we een verslag gemaakt van de winkelbezoeken met daarin adviezen, voor de nieuwe en bestaande winkels, voor een nog betere omzet.

Handloom producten

Vandaag zijn we eerst op fieldvisit geweest bij twee producergroups van handloom producten. In de door Jharcraft gefaciliteerde productieruimten staan de weefgetouwen, spinnewielen en andere benodigdheden voor het produceren van mooie handgeweven stoffen, zijde en katoen. In een gesprek met de dorpsbewoners geven zij aan dat hun levensomstandigheden echt verbeterd zijn sinds ze voor Jharcraft werken. Ze hebben nu constant werk en dus inkomen, kinderen gaan naar school en er worden betere huizen gebouwd. Mooi om te zien dat het werkt, daar doen we het uiteindelijk voor.

Creating opportunities and changing lives

In de middag afronden met het management van Jharcraft en de agenda van de volgende bezoeken vastgesteld. Daarnaast zal er veelvuldig Skype contact zijn gezien de plannen en de gemaakte afspraken. Meer produceren blijft mooi, maar het moet wel verkocht blijven worden, anders is het geen duurzame groei van banen. Met die wetenschap nemen we weer afscheid van een mooi team met een inspirerende leider die allemaal een doel volgen: Creating opportunities and changing lives.

Voor José en mij waren het twee mooie projecten om aan te werken. De problematiek ligt dicht bij elkaar. Groeien vraagt aanpassing van management, focus, professionaliseren en structureren om duurzame groei te bestendigen. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat hierover gesproken is.

Het blijft toch ook een cadeautje dat we dit mogen en kunnen doen!

Top