Focus op sales, sales en nog eens sales

Vandaag stond in het teken van sales, sales en nog eens sales. Nadat in de vorige werkbezoeken gewerkt was aan brandbuilding en awareness, productontwikkeling en productie, winkelconcept en visual merchandising en aan de primaire processen en de daarbij horende organisatiestructuur, is het de hoogste tijd om aan de commerciële slagkracht en de daarbij horende salesafdeling te gaan werken.

Blauwdruk voor sales

Na eerst nog eens de besproken droom en doelstellingen te hebben herhaald, hebben we de verschillende ingangen van een sales afdeling besproken: vanuit klant, vanuit product en vanuit kanaal. Daarna hebben we hen zelf laten nadenken over een gewenste inrichting. Hierbij moesten ze uitgaan van een blanco situatie, geen rekening houden met bestaande mensen en verworvenheden; en dat is best lastig.

Het door hen gemaakte voorstel vormde een mooi uitgangspunt voor een goede discussie over het kantelen van een product georiënteerde organisatie naar een klantgestuurde organisatie. Na deze discussie is er een blauwdruk uitgekomen voor een sales afdeling in een groeiende organisatie. Deze blauwdruk is hun gids in het nemen van elke beslissing in het plaatsen van (nieuwe) medewerkers in de sales.

Nieuwe winkel

Aan het eind van de middag hebben we een bezoek gebracht aan het Greenwood Resort (www.greenwoodresort.in) . Het resort wordt geleid door een zeer inspirerende en ondernemende dame, Asha Bora. Zij heeft het resort helemaal zelf opgebouwd in vijf jaar en heeft daarnaast nog vele andere activiteiten. Zo heeft zij onlangs een NGO overgenomen met 4000 gehandicapte artisans. De handgemaakte producten die deze mensen maken, moeten nu verkocht gaan worden om een duurzame productie te kunnen realiseren. Hiervoor wordt een nieuwe winkel geopend. Women on Wings heeft aangeboden om bij het volgende werkbezoek aan Fabric Plus een dag extra in te ruimen om een salesattitude training bij de NGO te geven. Fantastisch om te zien hoe gedreven en betrokken mensen zijn bij het verbeteren van de levensomstandigheden op het platteland.

Morgen zullen we naast het bijwonen van de maandelijkse MT meeting, winkels bezoeken en een separaat gesprek hebben met de managers van de afdelingen over de algehele voortgang en hun eigen dromen. Dat belooft weer een mooie dag te worden.

Top