Fieldvisit, presentatie aan MT, beurs in Delhi, evaluatie Fabindia en naar huis

Donderdagochtend half acht worden Ellen en ik opgehaald door Dhirendra Kumar, managing director en grote inspirator van Jharcraft, voor een fieldvisit aan een dorp ongeveer 100 kilometer en twee uur rijden van ons hotel vandaan. Onderweg met elkaar veel gebrainstormd over de volgende stappen en de daarbij horende kansen en bedreigingen. Hoe dan ook liggen er enorme kansen om samen met hem zijn missie Creating Opportunity, Changing Lives verder invulling te geven en banen te creëren op het platteland voor vrouwen. Produceren zal niet het probleem zijn, maar het creëren en vinden van afzetmogelijkheden is de grootste uitdaging. Het gaat dan ook veel over retail en daar gaat mijn hart sneller van kloppen. De ideeën over concepten, franchising (in stedelijke gebieden én het platteland) worden bediscussieerd. Wat een energie! Tussendoor ook af en toe versnelde hartslag als gevolg van inhaalmanoeuvres in het incredible en horrible Indian verkeer.

Rondleiding

In het dorp bij het kantoor van Jharcraft is een soort van openluchtmuseum ingericht waar de uitoefening een zestal crafts te zien zijn. Ondertussen is ook de bus met het hele MT van Jharcraft (13 mensen), dagtocht 33, aangekomen. We hebben een gezamenlijke rondleiding. Iedere consument zou moeten weten wat er voor werk nodig is om een product te maken. Dan zouden ze minder zeuren over de prijs denk ik. Ook hier weer zijn we verbaasd en geroerd door de openheid en blijheid van de mensen uit het dorp. Alles van wat we gehoord hadden op kantoor blijkt waar te zijn. Het India van de toekomst. Wat een power! Met zo’n gevolg achter ons hebben Ellen en ik regelmatig een ´Maxima en WimLex momentje´.

Visual merchandising

Lunch is geregeld in een nabijgelegen hotel. We hebben een presentatie voorbereid over visual merchandising naar aanleiding van ons winkelbezoek van gisteren. Snel wordt telefonisch een beamer geregeld. En het werkt dus gewoon. Bij aankomst is er een beamer. Ellen en ik doen onze presentatie en geven huiswerk mee voor de komende maand. De binnenkort nieuw te openen winkel inrichten volgens de Visual Merchandising richtlijnen zoals we ze nu gegeven hebben en starten met analyse van de verkoopcijfers. Ze zijn erg blij met de concrete handvatten en geven aan er enthousiast mee aan de slag te gaan. Ze wisten wel dat het zo niet goed was, maar ja, in actie komen… daar ligt de kracht en toegevoegde waarde van Women on Wings. Een uur later horen we dat er meteen twee mensen zijn aangesteld voor zes maanden om het project met de nieuwe winkel te begeleiden. Over slagvaardigheid gesproken… Daarna naar het vliegveld en naar Delhi. Om 22.45 zijn we weer bij onze vertrouwde oase Lutyens Bungalows waar het voelt als thuiskomen.

Beursstand met eigen sfeer

Vrijdagochtend bijpraten met Inge en Maria. Daarna met de regional manager van Jharcraft in Delhi en Inge naar een grote beurs waar Jharcraft vertegenwoordigd is. De beursstand ziet er al beter uit dan de winkels (is niet zo moeilijk). Met de crafts die ze hebben, kan je al snel een eigen sfeer creëren (prachtige muurschilderingen in een half uur), dus ook weer een idee voor de winkelformule.

Aan het eind van de dag met Ellen naar Fabindia voor de evaluatie van de eerste 18 maanden van samenwerking. De resultaten blijken nog beter te zijn dan verwacht.

Meerdere collecties

Het retaillandschap in India is snel aan het veranderen. Ook Fabindia moet hierdoor anders gaan acteren. Meerdere collecties zijn noodzakelijk en dat vraagt weer om aanpassing van processen bij de leveranciers (de Community Owned Companies waar Women on Wings haar support levert). De volgende stappen zijn gezamenlijk vastgesteld en de samenwerking zal naast continuering van de ondersteuning bij de verschillende COC’s ook op een meer strategisch niveau boven alle COC’s gaan plaatsvinden. Een mooie volgende stap.

Dat was de laatste activiteit van deze reis en tijd voor een biertje en diner met Ellen, Tanveen en Inge. Een telefoontje van KLM zorgde voor een dompertje. Onze vlucht blijkt twee uur vertraagd. In plaats van 01.50 uur, vertrekken we pas om 03.40 uur. Dat werd dus een lange avond.

Met 1,5 uur vertraging aangekomen op Schiphol met weer een rugzak vol ervaringen, lessen, inspiratie en het besef dat wij het toch maar heel erg goed hebben.

MBA for life, dat blijft het en een cadeautje dat ik dit mag en kan doen.

Top